Opvang Lichtpunten BV

Kleinschalig wooninitiatief voor jongeren

Over Ivonne Licht

Wie is Ivonne Licht (persoonlijk)? Ik ben geboren en opgegroeid in Haarlem en heb meer dan 30 jaar in Vaassen gewoond. Ik woon nu alweer 18 jaar in Apeldoorn. Ik ben 63 jaar en ben moeder van een lieve dochter van 32 jaar. Ik ben een super trotse oma van een vrolijke lieve kleinzoon die 1 jaar oud is. Daarnaast ben ik mantelzorger voor mijn moeder die in een verpleeghuis verblijft.

Ik ben positief ingesteld, kan tegen een stootje, stressbestendig en ben zorgzaam voor mensen en hou van gezelligheid en muziek. Mijn hobby’s zijn: zingen in een koor o.a. disco en soulmuziek, samen met vrienden afspreken, livemuziek kijken, gezelschapspelletjes doen, film kijken, soms creatief bezig zijn of lekker bezig in de tuin. Hou van diverse culturen en ik vind het heerlijk om andere landen te ontdekken tijdens een vakantie. Doordat ik mijn eigen zaak had opgezet ben ik 6 jaar niet op vakantie geweest.  De afgelopen jaren probeer ik juist meer los te laten en normale uren te werken, zodat ik kan genieten van mijn dierbaren en van vakanties. Opladen & Relativeren is goed.

Vanaf mij 25ste tot 35ste jaar ben ik gastgezin en pleegmoeder geweest. Totaal heb ik 9x minderjarige kinderen tijdelijk in mijn huis opgevangen die anders op straat stonden, zonder enige vergoeding.

Ik heb Lichtpunten eind december 2009 opgericht en ben eigenaar.  De opstartperiode was lang en moeizaam, maar binnen 2 jaar ging het voorspoedig. Ik ben praktisch met niks begonnen en werkte erbij om alle kosten te kunnen betalen. Meer dan 8 jaar heb ik direct naast de 1ste woonlocatie gewoond in een klein appartement van 45m2.  Ik ben meewerkend directeur, want anders zou ik mijn werk veel te saai vinden. Ik werk soms wat veel.  Maar ik doe het met passie, liefde en met veel plezier.

Kan je wat vertellen over jouw carrière in de zorg? Eigenlijk had ik nooit echt een wens om carrière te maken in de zorg. Ondernemerschap zit wel in mijn familie en ik had na mijn omscholing ook een middenstanddiploma behaald om bredere kennis op te doen.  Een mate van vrijheid en zelfstandigheid past zeker bij mij. Onderweg werd ik vaker gevraagd voor leidinggevende functies. Pas daarna heb ik managementopleidingen gedaan. Mijn opleidingen en werkervaringen zijn: Inrichtingsassistente(helpende) in ZH, ziekenverzorgster in verpleeghuis, 5 jaar activiteitenbegeleidster (gevraagd als teamleider 2 jr.) in dagcentrum voor lichamelijk gehandicapten.  Wegens rugklachten 6 jaar omgeschoold naar maatschappelijk werker.  23 jaar gewerkt binnen de jeugdhulpverlening o.a. bij het JAC (gevraagd als leidinggevende 17 jr.) en Internaat. Kinderen, jongeren en gezinnen begeleidt bij uithuisplaatsingen. Preventie-activiteiten: maatschappijlessen gegeven op scholen. Diverse afdelingen opgericht o.a. mede het JIP in Apeldoorn, 2 Crisisopvanghuizen en 5x een begeleid Wonen. Interimmanager van een crisisafdeling geweest die zelf in crisis zat. Na fusie: was ik manager van 5 en soms 6 afdelingen: 24-uurs leefgroepen, kamertraining, 24 uurs observatiegroep en ambulant: RADAR voor dak- en thuisloze jongeren en jonge moeders. Ik ben 1 jaar ook manager geweest van team dak- en thuisloze en prostituees in Utrecht. Nadat ik voor mijzelf ging werken in 2017 ben ik gestart met re-integratie en daarnaast werkte ik tijdelijk erbij als groepsleider op diverse besloten en gesloten groepen bij Hoenderloogroep, Pluryn, Philadelphia, JP van de Bent.

Waarom Opvang Lichtpunten? In 2019 kwam een opvanghuis beschikbaar, die ik zelf had opgezet, en pakte die kans om zelf te starten met een huis voor 24-uurs kleinschalig Beschermd Wonen.

Waarom gekozen voor kleinschaligheid? De minder goede effecten en ervaringen van grote instellingen hadden mij doen besluiten dat ik het juist kleinschalig wilde en moest doen.

Wat is jouw drijfveer/passie? Mijn ruime werkervaring en mijn ervaringsdeskundigheid.  Ik kan mij erg goed verplaatsen, omdat ik zelf ook veel trauma’s ben opgelopen in mijn leven en heb ook ooit therapieën nodig gehad om weer sterker te worden. Ik werd eerst ook niet begrepen en voelde mij ooit niet gehoord en vond de wereld niet altijd leuk. Daarom wil ik een stukje wereld verbeteren.

Wat is jouw droom? Dat de werkwijze van Lichtpunten altijd voortgezet zal worden.

Wat is jouw quote/? Een vertrouwensband opbouwen is nr. 1. Zodat je iemands gedrag werkelijk kan begrijpen & respecteren. Opnieuw leren vertrouwen in jezelf & anderen kost tijd.